shutterstock_785447953

Onderwijsvormen

Ondewijsvormen

Er zijn verschillende vormen van onderwijs in de zorg mogelijk. Hieronder leggen wij je uit wat de mogelijkheden zijn. 

board-3695073_1920

De beroepsopleidende leerweg (BOL)

Als je graag voltijds wilt leren, dan kies je voor een ‘Beroeps Opleidende Leerweg’ (BOL) op mbo-niveau. Omdat er meerdere stageperiodes bij de meeste opleidingen zijn, krijg je op die manier de kans om kennis te maken met organisaties en werkzaamheden in verschillende branches. Bij de BOL route ga je 70% van de tijd naar school. Die andere 30% loop je stage. De school helpt je bij het zoeken naar een stageplek. Bij het volgen van een BOL opleiding heb je in principe recht op studiefinanciering. Je leert volgens schoolroosters, ook stages vallen binnen de studieperiodes. Je houdt dus aardig wat vrije tijd over.

shutterstock_459229504

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Dit traject staat gelijk aan werken en leren: 70% van de tijd werk je bij een werkgever. De andere 30% volg je theorielessen op school. Je doet dus al veel praktijkervaring op. Als je een BBL- of duale opleiding volgt, moet je eerst solliciteren naar een leerwerkplaats bij een organisatie. Pas als je aangenomen bent, kun je je aanmelden voor de opleiding. De organisatie betaalt voor je opleiding. Daarnaast verdien je een leerlingsalaris.

graduation-1695185_640

HBO/WO voltijd, deeltijd of duaal

Hbo en wo-studies kun je op diverse manieren volgen: in voltijd, deeltijd of duaal. Bij een voltijd opleiding ga je vooral naar school en loop je gedurende je opleiding meerdere keren stage. Bij een voltijdopleiding kun je tot je 35e in aanmerking komen voor studiefinanciering. Sommige voltijdopleidingen kun je in deeltijd volgen. Dit houdt in dat je enkele dagdelen naar school gaat, voornamelijk in de avonduren maar dit kan ook in het weekend zijn. Bij een deeltijdopleiding heb je geen recht op studiefinanciering. Bij een duale opleiding werk je als leerling in een organisatie en krijg je 1 of 2 dagen theorieles op school. Je krijgt hierbij een leerlingsalaris. De hoogte van je leerlingsalaris hangt af van de CAO waar de organisatie toe behoort, het aantal uren dat je werkt, je leerjaar en het kwalificatieniveau van je opleiding.